Garść faktów
Bardzo wysokiej poziomu japońskie noże mają swój rodowód z miasta Sakai w prefekturze Osaka, od XIV wieku głównym ośrodku produkcji mieczy samurajskich. Po restauracji Meiji, w ramach modernizacji Kwiatu Kwitnące Wiśni, noszenie mieczy przez samurajów stało się zakazane. Chociaż pozostało zapotrzebowanie na miecze wojskowe i niektórzy zbrojmistrze nadal produkowali tradycyjne miecze jako dzieła sztuki, większość z nich skoncentrowała swoje umiejętności na produkcji noży. Produkcja kuchennych noży oraz pokrewnych produktów jest nadal głównym przemysłem w Sakai – przy użyciu zarówno nowoczesnych maszyn, jak i tradycyjnych narzędzi ręcznych, wykonywane są nierdzewne ostrza ze stali węglowej.
Wytwarzanie noży metalowych w Sakai rozpoczęła się w XVI wieku, kiedy w Japonii pojawił się tytoń sprowadzony przez Portugalczyków. Wtedy to manufaktorzy z Sakai zaczęli robić noże do jego cięcia. Produkcja noży w Sakai otrzymała duże wsparcie od siogunatu Tokugawa (1603–1868), który udzielił Sakai specjalnej aprobaty, zwiększając tym reputację jakości produkowanych tam noży i przyznając ich wytwórcom rodzaj monopolu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Żywienie koni zimą nie należy do prostych kwestii. Wynika to z wielu niezależnych kwestii. Pierwszą z nich jest niższa temperatura panująca...
-
Jest to tylko testowy wpis zastępujący standardowy tekst zazwyczaj pisany łaciną. Niniejszy wpis odnoszący się częściowo do gotowania i wypo...
-
Czemu akurat Słomiany Wdowiec? Słomianym wdowcem nazywamy mężczyznę, który tymczasowo jest rodzielony ze swoją małżonką. Czy to na skutek ja...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz